Den Skjulte Narcissist

Kort fortalt: Hvad er en narcissist?

Læsetiden er: 3 minutter
Den skjulte narcissist. Stor guide. Lær at afkode narcissister. Få værktøjer til at passe på dig.

manipulation, trusler og psykisk vold. Altsammen hvor det er narcissisten, der er chefkokken. Ham, der med dirigentstokken bestemmer, om han har lyst til, at du skal steges, koge

Hvad er en narcissist egentlig? 

En narcissist er i virkeligheden et meget brændt barn

Narcissisme er ikke noget, barnet bliver født med. Den narcissistiske personlighedsforstyrrelse bliver skabt i løbet af barndommen. Som barn var narcissisten været udsat for en grad af omsorgssvigt, fysisk eller psykisk vold, overgreb eller ligende. Narcissisten kan være opvokset i en dysfunktionel familie under trange kår – eller i en stor lækker villa med karriereforældre. Økonomi, uddannelse og status for familien spiller ikke nogen rolle her. Det handler om, at barnet som individ ikke er blevet taget sig af fysik eller følelsesmæssigt eller begge dele.

For at beskytte sig selv mod svigt eller fysiske eller verbale overgreb har barnet begravet sine egne behov og følelser så langt væk. Og i stedet skabt et falsk jeg, der til sidst ikke længere kan komme i kontakt med egne følelser, empati og alt det, der gør os til hele sunde væsener. Som voksen er han nu kun drevet af et “mig-mig-mig”-mindset. Man kan sige, at en narcissist følelsesmæssigt stadig kun er det barn, han var, da han blev allermest brændt… selvom han nu er voksen. 

Hvordan genkender jeg en narcissist?

En narcissist er en person, der bruger andre mennesker som forsyning. Forsyning vil sige, at en narcissist har brug for andre til at forsøge at få det godt med sig selv. Akkurat som Dracula, der suger blod af sit offer for at overleve, har narcissisten brug for andre for at kunne være til.

Narcissisten bruger andre for at mærke, at han har betydning. At han ER nogen (dén oplevelse har han jo aldrig fået i barndommen). Derfor jagter han opmærksomhed og beundring og går langt i skuespillet om at FAKE, at han er en god far, den perfekte partner, en succesfuld medarbejder, den hyggelige nabo eller den hjælpsomme samfundsborger.  

Narcissisten bruger voldsom og ødelæggende psykologisk manipulation på sine omgivelser – en teknik, han er ekspert i at bruge og udnytte at få sin vilje. Psykologisk manipulation, bedrag, løgne, fortielser, jalousi og følelsesmæssig kaos er hverdagskost.

Så længe narcissisten får den forsyning han har brug for, og du som “offer” ikke stiller spørgsmål ved hans gøren og laden og samtidig giver ham al den opmærksomhed, hans oppustede ego kræver, “sker der ikke noget”. MEN hvis du begynder at “sprælle i nettet”, gå imod narcissisten eller kræver DIN ret til egne meninger, da forvandler narcissisten sig til en dæmon. Det er her, at de fleste ofre virkelig mærker den enorme konsekvens, det kan have at være i en relation med en narcissist.

Der er mange narcissister derude

Eksperter regner med, at mindst 3-5% af en befolkning har en narcissistisk personlighedsfortstyrelse. De vil sige, at der i Danmark er mindst 200.000 narcissister.

Dette enorme tal betyder, at vi alle kender eller har kendt en narcissist. Problemet er blot, at vi desværre ofte finder ud af dét faktum alt for sent.

 

 

 

 

Et bekendtskab med en narcissist

vil nemlig have en ekstrem stor indvirkning på dem, der udsættes for denne type manipulator. For i kølvandet på en narcissist er der altid bedrag, løgne, fortielser, jalousi og en stor grad af ekstrem egoistisk adfærd. Narcissister er ikke en art, der let kan ændres på. De vil ikke og de kan ikke.

Derfor vil det være dig, der er i en relation til narcissisten, der skal flytte dig. Gerne helt væk fra narcissisten. Så let er det dog desværre sjældent. Måske har du børn, økonomi eller en lang historie med narcissisten, og så er det lettere sagt end gjort – bare at vende ryggen. Og hvis du gør, er det sjældent slut alligevel.

Her på siden finder du en stor værktøjskasse med motivation, råd og tips til, hvad du gør i din situation. Lær at håndtere en narcissist.Vallerme