Den Skjulte Narcissist

GUIDE: Kom igennem julen med en narcissist i familien

Læsetiden er: 5 minutter

Julen er for mange småstressende med gaveindkøb, juleklip, markeder og arrangementer.

Vi er i december pressede, har mange gøremål og en for lang to-do-liste. Men som regel vi tænker alligevel med et smil på læben på selve juleaften, hvor alle vores anstrengelser giver bonus, mens der laves and og brunede kartoftler og gaverne endelig pakkes op.

Sådan er det ikke, når julen nærmer sig med en narcissist i din nærmeste familie. 

 

 

Forbered dig allerede nu

Narcissister er nemlig ikke i verden for at gøre din, dine familie eller jeres børns jul hyggelig, tryg og rar.

Tværtimod.

Tværtimod får narcissister et enormt kick ud af at forpeste julen. Lave drama. Være konfliktsøgende. Skabe usikkerhed og uro. Lave forskelsbehandling. Gøre andre kede af det. Ødelægge. Nedgøre. Og så videre…

Kort sagt: narcissisters mission med julen er at dominere og ødelægge med skjulte og åbenlyse psykologiske greb.

Denne taktik er altid narcissistens trumfkort. Derfor er det vigtigt, at vi forbereder os på, at sådan bliver det også denne gang. Mental forberedelse er key. Mental forberedelse er det, der kommer til at hjælpe dig gennem en tid, der for mange i relation til en narcissist kan være både smertefuld men også sorgfuld. 

 

 

 

12 steps til "Sådan gør du"

 

 
 1. 1. Forbered dig på det uundgåelige: det kan aldrig blive hyggeligt og normalt med en narcissist. Dette råd er særligt værd at huske på. Fordi det er så essentielt, at vi hele tiden husker os selv på, at vi er i stue med en narcissist, og derfor kan det aldrig blive det, du som normal person drømmer om.
 2.  
 3. 2. Sænk din forventninger. Narcissister er personlighedsforstyrrede. Og det er en sådan person, du holder jul med. Det er lige præcist her, at mange kommer til at hoppe i med begge ben. At sammenligne narcissisten med en almindelig sund person. Men narcissisten er ikke følelsesmæssig rask. Hav dette som dit mantra, når du igen og igen bliver konfronteret med hans/hendes vanvittige adfærd.
 4.  
 5.  
 1.  
 2. 3. Sørg for at have tunnelsyn. Se om du kan skrive narcissisten ud af din mission om at kunne nyde momenter i julen. Ved at se ham for det, han/hun i virkeligheden er: personlighedsforstyrrede. Skab i stedet dine egne øjeblikke, hvor du tillader dig at nyde julen og ferien og famillien så godt du kan.
 1.  
 2. 4. Husk at holde fokus på at narcissisten agerer ud fra hans/hendes verdensbillede, der kun handler om narcissisten. Narcissisten vil forsøge at gøre julen til sin scene. Det kan han gøre ved at udsende humørsvingninger, provokationer, kritik eller løgne. Eller ved blive aftenens centrum, hvor han shiner, får opmærksomhed, anerkendelse, ros og beundring.
 3.  
 4. 5. Vid at narcissisten bruger enhver lejlighed til at ødelægge. Ikke kun ødelægge stemninger. Men også andres humør, glæde, engagement, lethed, selvværd.
 5.  
 6. 6. Giv dig selv søvn nok. At være udhvilet betyder, at vi lidt bedre formår ikke at blive revet med ned på narcissistens negative energi. At vi bedre kan holde hovedet koldt.

 

 

 1. 7. Skaf dig selv pauser og energi
 2. Det kan du gøre ved at.´:
 3. Bruge lidt ekstra tid i badet.
 4. Påskøn dig selv, hvem du er og hvad du er. Brug tid på at vande disse tanker.
 5. Lyt til dit yndlingsmusik, når lejligheden byder sig. 
 6. Tag et break ved en gåtur eller ved at tilbyde at du henter/bringer ting eller gæster. 
 7. Gå på badeværelset når du bliver akut trigget. Kig dig selv i spejlet. Træk vejret langsomt i 1 min. Og sig, at du kan godt. Og at det er narcissisten, der er den syge her.
 8.  
 9. 8. Hav et sted at tage hen. Det kan virke dramatisk, men overvej om du har et sted, du kan søge hen, hvis narcissisten bliver for ubehagelig eller kontronterende. En nabo, veninde, familiemedlem eller hotel. Det kan give tryghed at vide, at du har en handleplan forberedt. Og ikke pludelig skal agere i panik kl. 23.50 en juledag.
 10.  
 11. 9. Vælg dine kampe. Jeg ved, at mange der er i en relation med en narcissist hader det udtryk. For de laver ikke andet end at “vælge deres kampe”. Men det er desværre sådan, at det forholder sig selvom, det kan være fristende igen og igen at italesætte narcissistens adfærd: vælg kampene omhyggeligt. 
 12.  
 13. Men da narcissister aldrig nogensinde kommer til at indrømme egne fejl, undskylde eller ændre sig, får du intet ud af at konfrontere ham/hende med dine frustrationer, ønsker, behov eller følelser. Narcissister lytter ikke. Fordi de ikke ønsker at tage andre med ind i ligningen. Så du kommer ikke til at modtage anerkendelse eller omsorg, hvis du kontronterer en narcissist. Tværtimod kan der desværre ske dette, at narcissisten modtager dit besyv som en krigserklæring – og han/hun er ville til at gå hele vejen for at lukke dig ned, for selv at vinde kampen. Uanset om det i kalenderen siger “juletid i familiens skød”. 
 14.  
 15. 10. Forsøg at ignorere narcissistens agenda med at kidnappe julestemningen ved, at han spiller fornærmet, vred eller aftenens offer. Brug i stedet din energi på at slå ring om dig selv (og om dem du holder af) ved at lukke narcissistens manipulerede adfærd ned med et afvæbende smil, et neutralt blik eller ved at give dig selv et break ved at forlade lokalet et øjeblik for at trække vejret. 
 1.  
 2. Når narcissisten lufter sin irritation, gå da omgående hen i din mentale boks, hvor du husker dig selv på, at dette intet har med dig at gøre. Men at det handler om, at der er noget inde i narcissisten, som han ikke kan bære at holde selv, og derfor føler han sig nødsaget til at kaste hans dårligdom over på andre. På dig. Men det handler om ham. Kun om ham.
 3. Responder i et neutralt tonefald, når narcissisten slår verbalt ud efter dig. Giv ikke dine følelser tilkende. Din respons er en del af narcissistens genvist, når han starter en diskussion eller konflikt op med dig. Giv ham ikke den tilfredstillelse.
 4.  
 5. 11. Forstå at en narcissist ikke er et sundt menneske. Stop med at sammenligne ham/hende med et sundt menneske. Det er her mange slår sig allermest. Fordi de kommer til at sammenligne narcissisten med et almindeligt sundt menneske, der “jo aldrig ville opføre sig sådan”. Men jo før du indser, at narcissisten er syg i sindet. Er personlighedsforstyrret. Jo før vil du hjælpe dig selv med at se på ham/hende på en anderledes måde. 
 6.  
 7. 12. Sørg for at tale med andre fortrolige om dine bekymringer og oplevelser. Det kan være en god veninde, som forstår, hvad du går igennem. Det kan være grupper på de sociale medier. Eller en god teraput som ved, hvad det vil sige at være i en relation til en narcissist. Og som du kan søge råd og vejledning hos. Allervigtigst er det, at du føler dig hørt og respekteret i dine opleverser, når du beretter om dem.
 

Jeg ønsker dig den bedste jul.
Du er stærk med viden i ryggen.


Pas på dig 

❤️

Følg eller del

Følg

Kvindeuniverset på SoMe

Del artiklen her

med en du holder af, og som kan få glæde af den.
Facebookmail