Den Skjulte Narcissist

Forstå narcissisme på 3 minutter

Læsetiden er: 4 minutter

En narcissist er i virkeligheden et meget brændt barn

Du har måske allerede stiftet beskendtskab med ham. Ham der i starten fik dig til at føle dig som særligt udvalgt. Lidt som at vinde 7 rigtige i Lotto. Wow, du var heldig med ham. Men som tiden er gået, er der kommet ubehagelige sprækker i hans personlighed. Og til sidst kan du ikke længere genkende ham, du engang kaldte din “Prinsen på den hvide hest”. Nu er kodeordene kritik, manipulation, bedrag, løgne og et voldsomt bombardement af regulær crazy making adfærd. Du står overfor en narcissist.

 

Narcissister er ikke født narcissister. Den narcissistiske personlighedsforstyrrelse er skabt i barndommen. Her er narcissisten vokset op i en dysfunktionel familie med skjult eller åbenlys omsorgssvigt, følelsesmæssige, psykiske eller fysiske overgreb.

 

Børn der lever den slags barndom kan udvikle overlevelsesstrategierHvis den voksne ikke møder barnets behov og følelser eller ligefrem skader barnets trivsel eller behov for at blive mødt følelsesmæssigt, vælger nogle børn – ganske ubevidst – at gemme egne behov og følelser helt væk. Den voksne har eksempelvis været afvisende, hvis barnet har haft brug for trøst. Eller barnet er blevet kritiseret for at være sådan og sådan. Eller måske har det oplevet trusler eller decideret vold, når barnet har vist følelser, udtrykt behov eller ønsker. Og i andre tilfælde er barnet skydeskive for den voksnes egne indre dæmoner, som gør, at barnet bliver udsat for svigt og vold uanset.

 

Og som et ubevidst panser har barnet i stedet skabt et falsk jeg, en maske, en rolle, hvis karaktertræk bedre kunne deale med den voksnes syge adfærd, der ikke tålte, ikke accepterede barnet, for den det var. Eller hvor den voksne direkte overskred barnets følelser, behov eller grænser. Et falsk jeg, der til sidst mistede evnen til at komme i kontakt med egne følelser, ægte empati og alt det, der gør os til hele sunde væsener.

 

En narcissist er hermed født.

 

Og som voksen er han nu drevet af et kynisk og beregnende mindset strippet for følelser, og evnen til at se sig selv udefra. Han har kun øje for egne behov. Han tænker KUN på sig selv. Narcissisten er centrum i alt, hvad han gør, siger, tror og tænker. Selv når han frier til dig, står med jeres førstefødte i armene, sidder hyggeligt ved siden af dig i sofaen – eller når han udskifter dig og jeres familie i et knipseslag nogle år længere ude i fremtiden, er han aldrig interesseret i, hvordan det føles for dig. Hvordan du har det. Aldrig.

 

En narcissist er en person, der bruger og udnytter andre mennesker. Andre mennesker er for ham forsyning. Forsyning lyder beregnende og koldt. Og det er lige præcist, hvad det er. 

Måske kender du Grev Dracula. Ham den adellige herre, der suger blod fra kvinder, som han charmerer og “gør tamme”, så de frivilligt lægger hals og blod og tilmed livet i hænderne på deres bøddel. Sådan er en narcissist! 

Mens Draculas eliksir for at overleve var blod, er narcissistens eliksir mennesker. Det er næsten værre.

Narcissisten har hårdt brug for andre for at mærke sig selv. Til at mærke at han har betydning. At han ER nogen. For med sig fra barndommen har han en iboende tanke, der siger, at han IKKE var noget værd dengang, hvor hans forælder udsatte ham for psykisk, følelsesmæssig og/eller fysisk vold.

Som voksen jagter han magt, opmærksomhed og beundring (forsyning), der skal fylde hans indre beholder op med “indhold og substans”. For han kan jo ikke selv. Dén evne mistede han i hans barndoms umenneskelige råhed. 

Og han vil gå langt i jagten på forsyning fra andre mennesker. Han er villig til at fake, at han er den perfekte partner, en omsorgsfuld far, en succesfuld medarbejder, den hyggelige nabo, den hjertelige lifecoach, den kompetente psykolog eller den hjælpsomme borger.

 

Narcissisten bruger ødelæggende psykologisk manipulation på sine omgivelser – en teknik han mestrer til perfektion. Og han er ekspert i at bruge og udnytte folk for at få sin vilje, sine behov og sin agende igennem.

Så længe narcissisten får den forsyning, han har brug for, og du som offer ikke stiller spørgsmål ved hans gøren og laden og samtidig giver ham al den opmærksomhed, hans oppustede ego kræver, sker der ikke noget. Dette er særligt tilfældet i starten af jeres relation, han benytter karaktertræk som eksempelvis karisma, charme eller hjælpsomhed for at manipulere med dig.

 

Men som tiden går og du begynder at “sprælle i nettet”, går imod narcissisten eller kræver DIN ret til egne meninger, da forvandler narcissisten sig til en dæmon. Hans skrøbelige ego finder sig ikke i modspil. Hans manipulation bliver som tiden skrider frem mere og mere præget af fortielser, bedrag, jalousi, nedgørelser og følelsesmæssig kaos for at vinde magtspillet over dig. Og det er her, at de fleste ofre for alvor mærker den enorme konsekvens, det kan have at være i en relation med en narcissist.

 

Pas på dig 

❤️

Skærmbillede 2020-06-19 kl. 13.10.12