Den Skjulte Narcissist

Narcissisten er gennemsyret af misundelse

Læsetiden er: 3 minutter

Pludselig oplevede jeg, at alt hvad jeg sagde og gjorde var forkert

En af byggestenene i den narcissistiske personlighed er misundelse. Og bagved misundelsen ligger skam og vrede og følelsen af utilstrækkelighed. Det vender vi tilbage til.

Narcissister elsker at være i selskab med personer, der er noget særligt (udseende, status, penge, titler mm.). Det får narcissisten til at se godt ud. Kompetent. Betydningsfuld. Interessant. Og der kan dermed falde beundring og anerkendelse af på narcissisten.

 

I starten faldt narcissisten for alle dine vidunderlige kvaliteter. Han beundrerede dig. Ville gøre alt for at være en del af dig og dit liv. Måske var du positiv, glad, tilfreds, hjælpsom, velsignet med gode familierelationer, dejlige børn, mange veninder, et indholdsrigt liv eller er særligt god til noget.

Narcissisten elskede i starten at være sammen med dig pga. dine kvaliteter. Han har ingen indre kerne, så det er vigtigt for ham, at han kan gnubbe skuldre med dig, så dine kvaliteter kan smitte af på ham.

Det føltes rart for ham. For en stund. Han var jo lidt dig på den måde. Men sandheden er, at narcissisten ikke har alle dine kvaliteter. Narcissisten har ingenting. Han er blot en tom skal. Og skammen fra dengang han som barn ikke blev set, hørt, taget sig af, blev nedgjort, latterliggjort, misbrugt af dem, der skulle elske ham allermest, dukker op forklædt som vrede, frustration, irritation. Misundelse og vrede æder ham op. Det føles som at miste kontrollen

Og narcissisten har brug for at være i kontrol. Have magten. Og på et tidspunkt bliver det for svært med dig. Du er ham overlegen i dit personlige overskud, din sunde kerne, dit indre virksomme kompas.

 

Narcissisten bliver derfor nødt til at pille dig ned. Ødelægge dig. Hans lave selvværd gør, at han lever efter devisen: Der kan kun være en vinder i narcissistens verden. Og det er ikke dig.

Han starter devaluering af dig. Han bliver nødt til det. Det sker helt automatisk. Nedgørelsen af dig kan se ud på mange måder. Det handler om, at han har brug for at gøre dig lille. Og sig selv stor. Det handler om magt. Kun én kan stå på 1. pladsen.

 

Det der før var fantastisk ved dig, er nu et problem. Måske er du blevet rost for at være en god mor. Pludselig bliver du kritiseret for at være det stik modsatte. Måske blev du før lovprist for at have styr på dit liv. Nu skal du høre på diskussioner, hvor narcissisten fortæller dig, hvor synd det er for ham, at det ikke virker som om at du har brug for ham.

 

Er du ikke opmærksom på narcissistens psykologiske spil, kan det være enormt ubehageligt at opleve, at en partner, der før var støttende og kærlig pludselig vender alt 180 grader mod dig. 

Det vigtigste våben, du kan stå med er at vide, at det IKKE handler om dig. Narcissisten kan ikke bære skammen fra barndommen alene. Han vil have dig til at tage den. Derfor skyder han nu på dig. Men det handler KUN om narcissisten og hans indre utilstrækkelighed, som er ved at fortære ham op indefra.

Træd ud af narcissistens spind. Gennem viden.

Pas på dig ❤️

Skærmbillede 2020-06-19 kl. 13.10.12