
Her er hvorfor narcissister ikke kan hjælpes af en psykolog
Måske har du fantaseret om, hvor rart og roligt alting kunne blive, HVIS din partner, ekspartner, mor eller far eller andre tæt på dig med narcissistiske karaktertræk kunne blive bevidste om deres adfærd og ændre deres væremåde og handlinger gennem terapi.
Lad mig allerede nu give dig et nedslående svar:
Narcissister kan ikke hjælpes gennem terapi.
Og her er hvorfor.
Grunde til hvorfor terapi ikke virker på narcissister
1. Mangel på selvindsigt
Du har sikkert allerede lagt mærke til, at med en narcissist er det altid dig eller de andre, der er gal på den. Det er aldrig narcissistens skyld (siger narcissisten). Også selvom han eller hun står med den rygende pistol omgivet af vidner.
Narcissister lever gennem et slør af berettigelse og grandiositet. Det vil kort sagt sige, at de helt og holdent tror på, at det altid er andre, som skal ændre sig. At alt altid er andres skyld og ansvar. Mens at de selv er ufejlbare. Og med dét mindset er der “jo aldrig nogensinde en grund til at søge at udvide horisonten, aflære en adfærd eller se indad“.
Denne fornægtelse og skyldsfralæggelse er en af de største årsager til, at en narcissist ikke ønsker terapi. For der er ikke noget galt med ham eller hende. Kun verdenen omkring narcissisten og derfor er der jo ingen grund til at opsøge selvudvikling gennem terapi.
2. Tåler ikke kritik
Terapi kan fremkalde forskellige følelser blandt andet skyld og skam. Og netop disse to følelser er nogle, narcissister særligt ønsker at undgå grundet deres barndomssår, hvor de er blevet gjort forkerte (gennem manipulation, psykisk eller fysisk vold) eller kun oplevede at have en midlertidig værdi, hvis de gjorde det, som deres mor eller far ønskede eller ligefrem befalede.
3. Forvrænget virkelighedsopfattelse
Måske har du stået i situationer med en narcissist, hvor du kan blive helt bange for, at det er DIG, der er skør. For selvom du ved med sikkerhed (og har måske ligefrem beviser), at narcissisten sagde det eller det eller noget helt specifikt skete, så vil narcissisten benægte. Narcissister lever i en forvrænget virkelighed, som passer perfekt til deres agenda. Eksempelvis er personer for narcissisten enten gode eller onde. Der er intet midt i mellem. Noget du vil opleve i skilsmissesager eller hvis du på anden måde kommer på tværs af en narcissists dagsorden. Med denne urokkelige sort/hvid antagelse om verdenen, vil narcissister ikke være åbne eller lydhør for et andet perfektiv eller en anden virkelighed. Noget terapeuter i høj grad søger at vise en klient.
4. Ønsker ikke at tage ansvar og skyld på sig
Grunden til at narcissister ikke ønsker at stå til regnskab for deres handlinger, ord og løfter er, at deres skøbelige ego lever af validering, beundring og kontrol. Dermed vil enhver negativ feedback benægtes, og i stedet projiceres over på den anden part for, at narcissisten derved kan opretteholde og beskytte sin fantasi om, at han eller hun er perfekt, ufejlbar og overlegen.
5. Opfatter personlige samtaler som et trussel mod deres ego
Narcissister skabte allerede i barndommmen en overlevelsesstrategi – et falsk jeg, som de beskytter til sidste blodsdråbe. Ingen skal have lov at prikke hul i deres maske. Derfor er personlige, sårbare, ærlige eller kritiske samtaler i et terapirum om deres ord, adfærd og handlinger en stor trussel for deres ego, som er både oppustet og umådeligt skrøbeligt.
6. Ser sig selv som et overmenneske
De fleste personer med en narcissist tæt inde på livet, har oplevet narcissistens “jeg er hævet over andre mennesker og de gængse love og regler”-attitude. Det kan være i overfor dig som partner eller ekspartner eller overfor eksperter og fagpersoner så som læger, pædagoger eller lærere, overfor sagshandlere i Familieretshuset, advokater i retssalen – og overfor psykologer. Narcissister ser sig selv som bedrevidende og mere kompetente og derfor kan en narcissist ikke se, hvorfor han eller hun skal indordne sig under en psykologs terapiform.
7. Mangler empati
Narcissister kæmper med at kunne sætte sig i en andens sted. Derfor har de heller ikke nogen særlig adgang til at forstå og respektere andre menneskers følelser og grænser. Hvilket giver endnu en grund til, at narcissister ikke vil kunne få gavn af terapi. Fordi de mangler den emotionelle bro over til deres partners, børns eller andre personers reaktioner på narcissistens adfærd.
8. Kontrollerende adfærd
Narcissister har brug for at være i kontrol. Terapi handler om at slippe kontrollen, være sårbar og stå ansigt til ansigt med egne traumer, oplevelser og handlinger. Men da narcissister hele livet har kæmpet for at holde fast i en såkaldt falsk persona, hvor de er ufejlbare, er et scenarie med at åbne op omkring egne uhensigtsmæssige, sårende og manipulerende adfærdsmønstre ikke en mulighed, narcissister ønsker at tage.
Mange partnere håber på, at terapi eller parterapi kan ændre en narcissists adfærd. Men det er en tæt på umulig opgave. I stedet kan du lære dig selv at give slip på et håb om bedring i narcissistens mindset. For han eller hun har alt for mange grunde til IKKE at gå i terapi.
Jeg anbefaler dig at læse min artikel “3 måder at beskytte dig selv på“. Her kan du finde selvbeskyttende værktøjer til at navigere i relationer med en narcissist tæt på dig.
Pas på dig

Følg eller del

Du vil muligvis også synes om

Sex med en narcissist
2. maj 2021
Kære Kvinder, vi bliver nødt til at tale om starten
17. februar 2024